Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Van opleiding naar baan
LU Career Zone Ontwikkel je skills

Van opleiding naar baan

En dan is het zo ver. Je bent afgestudeerd en klaar om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken.

Transitiefase
Na al die jaren hard studeren kijken veel studenten uit naar de volgende fase in hun leven. Toch kan je een dubbel gevoel hebben bij deze periode. Je hebt je diploma op zak, bent blij en trots dat het erop zit, maar je kunt het tegelijkertijd ook een moeilijke periode vinden. Alles wordt namelijk anders. De overstap naar deze nieuwe fase in je leven is dan ook niet voor iedereen even gemakkelijk. Je kunt hierbij allerlei emoties ervaren of gedachten hebben zoals:

  • Een gevoel van verdriet over het verlies van je studentenleven en misschien wel je vriendengroep: alles wordt anders..
  • Het gevoel geen vrije tijd meer te hebben, je vrijheid kwijt te raken.
  • Misschien de neiging hebben om dit nog uit te stellen en nog weer verder te studeren (nog even geen verantwoordelijkheid hoeven nemen).
  • Geen idee hebben hoe nu verder, wat je zou willen, en je daar gestrest over voelen.
  • Onzekerheid over of het allemaal wel gaat lukken.
  • Druk / verwachtingen van anderen voelen, ook het gevoel te moeten presteren.

Kortom, een overgangsfase die best lastig kan zijn, en ook door sommigen het bekende ‘zwarte gat’ na afstuderen genoemd. Mocht je dit herkennen, je bent 'gelukkig' niet de enige.
Probeer desondanks de tijd te nemen om te genieten van de afstudeerperiode en de feesten en het gevoel van voldoening en erkenning voor wat je allemaal gepresteerd hebt. 
Misschien ga je nog reizen, of op vakantie, andere dingen doen voordat je aan je eerste baan na je afstuderen gaat beginnen. Wat je ook doet, geef jezelf de ruimte om alle positieve en negatieve gevoelens te ervaren die bij deze transitiefase horen, de transitie van je studentenidentiteit naar je werkende/professionele identiteit.
Geef het tijd om je aan te passen aan deze nieuwe werkelijkheid - transities zijn zelden snel en pijnloos! Daarbij kan het sowieso ook nog even duren voordat je een passende baan gevonden hebt.
Bespreek je situatie met anderen en vraag om hulp wanneer dat nodig is, aan familie en vrienden, maar bijvoorbeeld ook aan de loopbaanadviseurs van de Career Service.

Career Services
Zeker als je het lastig vindt om te bepalen wat je verder wil gaan doen en hoe dat aan te pakken, dan kan je tot een jaar na afstuderen nog voor ondersteuning bij de Career Service terecht. 
Misschien heb je het Career Planning stappenplan al doorlopen, maar zo niet, begin daar eens mee. Deze module kan je helpen om de overstap naar de arbeidsmarkt zo goed mogelijk te laten verlopen.

Je bent niet de enige die deze fase moeilijk vindt. Lees meer hierover in deze blogs:

Je eerste baan
En dan heb je toch je eerste startersbaan veroverd en is je eerste werkdag in zicht. Daar kan je wellicht wat tips voor gebruiken.