Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Assessments
LU Career Zone Ontwikkel je skills

Assessments

Een assessment kan onderdeel uitmaken van een sollicitatieprocedure en heeft tot doel om een goed beeld te krijgen van jouw kennis, capaciteiten, vaardigheden en karaktereigenschappen.

ONDERDELEN ASSESSMENT

Persoonlijkheidsvragenlijsten
Bij een persoonlijkheidsvragenlijst krijg je uitspraken voorgelegd over gedragingen of meningen, waarbij jij moet aangeven in welke mate deze van toepassing zijn op jou of in hoeverre jij het eens bent met de uitspraak. Bekijk hier een voorbeeld van een persoonlijkheidstest

Capaciteitentests
Het doel van deze tests is het meten van je algemene intelligentie en redeneervermogen. De tests zijn veelal onderverdeeld in:

  • Verbale analogieën
  • Syllogismen
  • Figurenreeksen

Capaciteitentests kun je goed voorbereiden door veel te oefenen. Hiernaast vind je links naar allerlei oefenpagina’s.
Capaciteitentests zijn (bijna) altijd tijdgebonden en bestaan vaak uit meerkeuzevragen.

Rollenspellen
Een rollenspel met een acteur is een simulatie van een lastige situatie op de werkplek, waarbij je wordt geobserveerd. Het idee achter een rollenspel is dat het gedrag in de simulatie toekomstig gedrag op de werkplek voorspelt.

Games
Tegenwoordig wordt veelal gebruik gemaakt van games, waarbij je bijvoorbeeld in groepen samenwerkt om een bepaald doel te behalen.

Interview
Het interview wordt afgenomen door een assessmentpsycholoog. Vaak is dit gesprek gebaseerd op de STARR-methode. Er wordt dan gedetailleerd ingegaan op een situatie in het verleden (wat speelde er? wat heb je ondernomen? wat was het resultaat? wat heb jij ervan geleerd?).

ASSESSMENT TIPS
Een assessment oefenen is heel belangrijk. Bedenk dat dit echt helpt. Informeer je vooraf dus goed en lees ook deze assessmenttips.