Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Solliciteren en AI
LU Career Zone Ontwikkel je skills

Solliciteren en AI

Het sollicitatieproces kan een behoorlijke uitdaging zijn. Van het schrijven van een motivatiebrief tot het opstellen van een CV, er zijn veel stappen waarbij je jezelf moet presenteren en je vaardigheden en ervaring moet laten zien. Dat is niet altijd even makkelijk, maar er zijn AI-hulpmiddelen zoals ChatGPT die je daar bij kunnen ondersteunen.

ChatGPT: Jouw AI-tool voor een succesvolle sollicitatie:

ChatGPT is een geavanceerd tekstverwerkingsprogramma dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) om teksten te genereren. Het model is getraind met miljoenen teksten en kan daardoor antwoord geven op talloze vragen. Houd er echter rekening mee dat ChatGPT:

  • Niet altijd correcte antwoorden geeft.
  • Bevooroordeeld kan zijn door de data waarop het getraind is.
  • Altijd antwoord geeft, ook als het niet zeker is van de informatie.

ChatGPT maakt gebruik van deep learning en natuurlijke taalverwerking (NLP). Het voorspelt welk woord het meest logisch volgt op basis van eerdere tekst. Hierdoor kan het steeds beter patronen herkennen en relevante antwoorden geven. Toch blijft het belangrijk om de gegenereerde antwoorden kritisch te beoordelen.

  • Hoe beter je prompt’ (je vraag stelt/instructie geeft), hoe beter het antwoord.
    Een onduidelijke of vage vraag leidt tot minder bruikbare antwoorden (rubbish in = rubbish out).
     
  • Gebruik ChatGPT als een stagiair.
    AI kan veel, maar moet gecontroleerd worden. Check altijd of de antwoorden kloppen en pas ze aan je eigen stijl aan.
     
  • Deel nooit persoonlijke of gevoelige informatie.
    ChatGPT slaat geen gegevens op, maar voorzichtigheid is altijd geboden.
     
  • Wees vriendelijk in de chat.
    AI kan gevoelig zijn voor emotionele manipulatie en kan daardoor onvoorspelbaar reageren.

Om de beste antwoorden uit ChatGPT te krijgen, kan je de BRAT-methode gebruiken:

  • Basis: Geef de context of achtergrondinformatie over je vraag.
  • Rol: Geef aan welke rol ChatGPT moet aannemen (bijv. recruiter, loopbaanadviseur).
  • Actie: Beschrijf de specifieke taak die ChatGPT moet uitvoeren.
  • Termen: Stel richtlijnen op voor de output, zodat het resultaat praktisch en bruikbaar is. Zo krijgt je antwoord de juiste VIBE:
  • Visueel: In welk format moet de output komen? (bijv. tabel, e-mail, infographic)
  • Idioom: Welke toon en stijl moet de tekst hebben? (bijv. formeel, toegankelijk, creatief)
  • Bulk: Hoe lang moet het antwoord zijn? (kort en bondig of uitgebreid?)
  • Effect: Wat moet de impact zijn? (bijv. overtuigen, inspireren, informeren)

Voorbeeldprompt:

“Ik wil kijken of ik geschikt voor een functie als beleidsmedewerker in het onderwijs. Acteer als leidinggevende van een beleidsafdeling van een universiteit. Geef aan welke vaardigheden belangrijk zijn voor de medewerkers uit jouw team. Geef de vijf belangrijkste vaardigheden in kernwoorden, en geef toelichting op je keuze in maximaal 20 woorden per vaardigheid.”
 

Wil je beter worden in solliciteren? ChatGPT kan je helpen bij verschillende sollicitatievaardigheden. Hieronder enkele manieren waarop je ChatGPT kunt inzetten:

1. Vacatures vinden

  • Op basis van je cv, opleiding en interesses kan ChatGPT helpen met het zoeken naar geschikte vacatures. Geef duidelijke instructies en laat de AI meedenken over functies die bij jouw profiel passen.

Voorbeeldprompt:
“Analyseer mijn CV op 5 essentiële punten. Acteer als ervaren loopbaancoach. Geef mij 5 passende vacaturetitels en functiebeschrijvingen die aansluiten bij mijn achtergrond en ambities. Geef beknopte antwoorden (max. 15 woorden per punt). Wees duidelijk en professioneel.”

  • Let op: stuur nooit je volledige cv als bijlage mee, want daarin staan je persoonlijke gegevens (emailadres, telefoonnummer etc). Je kunt de rest van je cv copy-pasten in ChatGPT.
     

2. Een sterk persoonlijk profiel opstellen

  • Gebruik ChatGPT om een krachtig LinkedIn-profiel te schrijven. Vraag ChatGPT eerst om je 15 gerichte vragen te stellen over je ervaring, vaardigheden en ambities en beantwoord deze. Vraag vervolgens om het profiel te schrijven. Zo zorg je ervoor dat het gegenereerde profiel echt bij jou past.

Voorbeeldprompt:
“Zo dadelijk ga ik je vragen een persoonlijk profiel voor LinkedIn te schrijven voor mij. Acteer als uitstekende loopbaancoach. Stel me 15 vragen om beter te begrijpen wie ik ben als persoon, wie ik ben als werknemer, wat mijn (werkgerelateerde) passies, interesses en drijfveren zijn, en wat mijn tone of voice is.

  • Als je de vragen hebt ontvangen geef daar dan eerst zelf antwoord op en zeg/vraag dan vervolgens:
    "Bedankt! Kan je nu een statement schrijven van maximaal 60 woorden?”

3. Presentatie van ervaring

  • Optimaliseer de presentatie van jouw ervaring in je cv.

Voorbeeldprompt:
“Ik wil mijn CV optimaliseren om te solliciteren op onderstaande vacature. Jij bent een kritische loopbaanadviseur. Lees stuk voor stuk mijn ervaringen op mijn CV. Herschrijf de tekst naar vijf bullet points die mijn professionaliteit laten zien. Gebruik zoveel mogelijk woorden uit de vacature.”

  • Stuur de tekst van/een link naar de vacature mee.
     

3. Sollicitatiegesprekken oefenen

  • Bereid je voor op sollicitatiegesprekken door unieke en uitdagende vragen te laten genereren. Enkele voorbeeldprompts:

Voorbeeldprompts:
1. “Ik zoek een geschikte kandidaat voor deze vacature. Acteer als een recruiter of [xyz]. Ik wil uitstekende en unieke selecterende vragen stellen over het vakmanschap van de kandidaat. Analyseer de vacaturetekst die ik met je deel en geef me 5 echt unieke vragen – vermijd de standaardvragen -  in maximaal 15 woorden per vraag.”

2. “Ik zoek een geschikte kandidaat voor deze vacature. Acteer als een recruiter of [xyz]. Ik wil uitstekende en unieke selectievragen stellen over of de kandidaat bij onze cultuur past. Analyseer de vacaturetekst [of andere tekst van de website]”.

3. “Ik ga solliciteren op deze vacature. Acteer als recruiter of [xyz]. Ik wil als sollicitant een vakbekwame indruk maken en zelf vragen stellen waarmee ik een fantastische indruk maak voor de vacature die ik met je deel. Met welke vraag vanuit mijn vakmanschap maak ik een goede indruk? Geef me 4 vragen in maximaal 15 woorden per vraag.”

 

4. Je antwoorden verbeteren

  • Oefen je antwoorden met ChatGPT en laat het model feedback geven op je STARR-antwoorden.

Voorbeeldprompts:
1. “Ik ga solliciteren op deze vacature. Acteer als de allerbeste sollicitant. Ik wil een vakbekwame indruk maken, ik geef dit STARR-antwoord op vraag [xyz] voor de vacature die ik met je deel. Maak ik daarmee een goede indruk? Geef feedback in maximaal 15 woorden inclusief minimaal 2 verbeterpunten.”

2. “Ik ga solliciteren op deze vacature. Acteer als een recruiter of [xyz]. Ik wil als sollicitant een verpletterende indruk maken, ik geef dit STARR-antwoord op vraag [xyz] voor de vacature die ik met je deel. Hoe kan ik mijn antwoord verbeteren om een goede indruk te maken, in maximaal 15 woorden per antwoord?”

ChatGPT is een waardevolle aanvulling op je sollicitatievoorbereiding, maar jouw kritische blik en eigen editing blijft altijd belangrijk.

Wat kan ChatGPT goed?

  • Creatieve, out-of-the-box ideeën opperen
  • Alle mogelijke sollicitatievragen genereren
  • Snelle analyses maken van vacatureteksten

Wat moet jij zelf doen?

  • Kritisch nadenken over de kwaliteit van de antwoorden
  • De antwoorden aanpassen aan je persoonlijke stijl
  • Menselijke nuances aanbrengen

Met de juiste strategie kun je ChatGPT inzetten als slimme sparringpartner, zodat je vol zelfvertrouwen je sollicitatie ingaat!

Veiligheid en privacy gegevens
Er zijn meerdere AI tools die je kunt gebruiken, maar we richten ons hier op ChatGPT.
Wees altijd zorgvuldig met je keuze van dergelijke tools wat betreft internetveiligheid en gegevensbescherming. Op deze pagina zie je in de toolpicker welke applicaties wel en niet worden ondersteund door de Universiteit Leiden m.b.t. het garanderen van de veiligheid van je gegevens en je privacy.