Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Online videosolliciteren
LU Career Zone Ontwikkel je skills

Online videosolliciteren

Ben jij uitgenodigd voor een online videosollicitatie-gesprek? Dan vergt dit net even een andere aanpak dan een face-to-face sollicitatiegesprek. Hoe pak je dit aan en waar moet je rekening mee houden als je gaat videobellen?

Verschillende websites als Intermediair, Monsterboard, carrière tijger en loopbaan coach Aaltje Vincent geven allerlei tips voor hoe je goed voorbereid het videogesprek in gaat. De Career Service heeft al deze tips verzameld en zet ze hier voor jou op een rijtje! 

Verschillende vormen van video solliciteren
Videosolliciteren kan op vier verschillende manieren plaatsvinden:

  1. Je maakt een videopitch op verzoek van de werkgever van maximaal één minuut waarin jij jezelf voorstelt.
  2. In plaats van een brief te schrijven besluit jij als sollicitant om een filmpje te maken als videosollicitatie. Dit is vaak een combinatie tussen een elevator pitch en een gesproken sollicitatiebrief.
  3. De werkgever vraagt of je een aantal standaardvragen wilt beantwoorden voor de camera.
  4. Het sollicitatiegesprek vindt online plaats en je hebt een videogesprek met de werkgever. Hier zullen wij nu verder op ingaan.

ONLINE SOLLICITATIEGESPREK

Voorbereidingen

Het is belangrijk dat je ontspannen en rustig het sollicitatiegesprek in gaat. Zenuwen horen er natuurlijk bij, maar door ervoor te zorgen dat jij jezelf goed hebt voorbereid en de techniek goed hebt getest, kun je een groot deel van de spanningen al wegnemen. Wat is belangrijk bij de voorbereidingen?

  • Vraag of er een handleiding is van de tool die zij voor het gesprek gaan gebruiken en of er een mogelijkheid zou zijn om de tool met iemand uit het bedrijf te kunnen testen. Op deze manier kun je met een vertrouwd gevoel het gesprek in gaan.
  • Vraag wie er bij het videogesprek aanwezig zullen zijn.
  • Oefen het gesprek! Dit is niet anders dan voor een normaal sollicitatiegesprek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de STARR-methode en maak een lijstje met vragen die jij wilt stellen aan je werkgever en leg ze voor je neer. Je maakt nu jouw eerste indruk via een computerscherm en oefenen is daarom belangrijk! Vraag ook feedback aan je oefen partner over hoe je overkomt op camera.

De techniek
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar test de techniek van tevoren! Er zijn verschillende software mogelijkheden voor videobellen, veel gebruikte software zijn: Skype, Zoom, Microsoft Teams, Jitsi, FaceTime, WhatsApp, Talky, Google Duo, Google Hangouts, Google Teams, Cammio, Whereby of Pexip. Voor het videobellen kun je een laptop, smartphone of tablet gebruiken, belangrijk is dat je hierbij rekening houdt met de volgende elementen:

  • Kun je ongestoord een gesprek voeren? Een goede wifi-verbinding of een snel 4G-netwerk op je telefoon is hierbij cruciaal. Wanneer je het gesprek voert via je laptop zou je ook kunnen overwegen om je laptop aan te sluiten met een netwerkkabel.
  • Beëindig alle programma’s op je laptop of telefoon en zorg dat alle meldingen uitstaan.
  • Zorg voor een volle batterij of dat je apparaat is aangesloten op het lichtnet.  

Licht, camera en…. Actie!
Voordat het gesprek kan beginnen, is het belangrijk dat je aandacht besteed aan je houding, het licht en het geluid. Hoe zorg je ervoor dat je representatief in beeld komt en dat het geluid goed is?

  • Ga in een rustige omgeving zitten, dus vermijdt achtergrond muziek, druk verkeer, spelende kinderen of blaffende honden.
  • Zit op een stoel zonder wieltjes, dit voorkomt dat je door het beeld zwabbert.
  • Kom op tijd. Zorg dat je iets eerder al online aanwezig bent.  
  • Plaats je camera op ooghoogte, zodat je gezicht centraal in beeld komt. Leg bijvoorbeeld een paar boeken onder je laptop of zet je telefoon op een statief. Het is namelijk belangrijk dat je recht in de camera kijkt.
  • Plak een foto van degene met wie je in gesprek gaat achter jouw webcam, dat maakt het makkelijker om iemand “in de ogen aan te kijken”.
  • Zorg dat jouw webcam niet kan bewegen: neem bijvoorbeeld jouw laptop/tablet niet op schoot of in de hand, maar zet hem neer op tafel.
  • Zorg bij voorkeur voor daglicht en anders een goede lamp. Belangrijk hierbij is dat je gezicht duidelijk in beeld is en er geen schaduw op valt.
  • Zorg voor een rustige achtergrond en nette sollicitatiekleding zonder een druk patroon. Als de achtergrond te druk wordt, kun je bijvoorbeeld drukke schilderijen weghalen. Alle focus moet op jou gericht zijn en de werkgever moet niet worden afgeleid door de omgeving. Maar bedenk ook dat de achtergrond iets over jou als persoon vertelt en daarom bij jou moet passen. Wasmanden of muren met stopcontacten zijn daarom misschien niet de beste optie. Sommige video tools hebben daarnaast ook de mogelijkheid om de achtergrond wazig te maken.
  • Om eventuele ruis te voorkomen, kun je muziekoortjes in doen of een koptelefoon opzetten.
  • Bereid je als sollicitant voor op de volgende vragen:
    o   Stel het klikt online.. zeg je jouw baan op zonder live ontmoeting met collega’s op de werkplek?
    o   Wat heb je ervoor nodig om te kiezen (voor deze functie/werkgever)?
    o   Hoe wil je de terugkoppeling van dit sollicitatiegesprek? (per mail/telefonisch/videobellen)
     

Het gesprek
Je hebt alles voorbereid en het gesprek kan beginnen! Zeker wanneer het de eerste keer is dat je een online videosollicitatiegesprek hebt, mag je dit gerust benoemen en vertellen dat je het spannend vindt. Voel je vrij om ook jouw vragen te stellen tijdens het gesprek, want het is belangrijk dat het een dialoog wordt. Ook jij als sollicitant moet kunnen beoordelen of dit de functie is die bij jou past. We geven je nog een paar tips voor tijdens het gesprek:

  • Houdt de vacature tekst, je cv en je motivatiebrief bij de hand.
  • Maak een vragenlijstje en leg die naast je op tafel.
  • Maak bij (online) binnenkomst direct oogcontact, kijk in de lens en lach.  Dit geeft een goede eerste indruk. Live zou dit het moment zijn dat je elkaar een hand geeft en elkaar in de ogen kijkt.
  • Bedank voor deze online mogelijkheid en geef aan dat je ook zelf vragen hebt voorbereid.
  • Geef aan het begin van het gesprek aan dat solliciteren d.m.v. videobellen nieuw is voor jou.
  • Vraag van tevoren wat er gebeurt als de verbinding wordt verbroken. Maak hier afspraken over: wie belt wie of stuurt er iemand bijvoorbeeld een sms?
  • Zorg dat je spontaan overkomt. Bij een videosollicitatie kan de verleiding ontstaan om een ‘spiekbriefje’ te gebruiken. Zet alleen steekwoorden op dit briefje en ga niet jouw antwoorden voorlezen.
  • Maak geen aantekeningen op je computer, het typen op het toetsenbord kan namelijk storend zijn. Maak daarom aantekeningen met pen en papier.
  • Kijk heel bewust in de camera! Dit voelt misschien onnatuurlijk, maar op deze manier maak je oogcontact met je eventuele toekomstige werkgever.
  • Wissel af waar je kijkt: scherm-lens: dat werkt dynamisch en komt echter over.
  • Let ook op je lichaamshouding. Naast het maken van oogcontact is het belangrijk dat je armen en handen af en toe in beeld zijn en het maken van gebaren kan dus ook zeker nuttig zijn om je verhaal kracht bij te zetten.
  • Benoem het als je naar jouw vragenlijst kijkt; “ik kijk even naar mijn vragenlijst”
  • Herhaal de vraag van de interviewer en benoem dat je er even over nadenkt, dit brengt rust.
  • Denk ook aan mimiek, bewegen, energie. Dit mag iets aangedikt worden, zodat het overkomt “op camera”.
  • Wees enthousiast en straal dit bewust uit. Benoem het ook, ga er niet klakkeloos vanuit dat dit van jouw gezicht af te lezen is.
  • Vraag tenslotte hoe de procedure verder gaat verlopen. Wanneer zul je iets terug horen en op welke manier?
  • Vraag naar de mogelijkheden qua inwerken; gaat dit helemaal online of ook op locatie zijn? Door wie? Hoe lang? Hoe intensief? Etc.
  • Vraag als sollicitant naar de mogelijkheden voor meer informatie over de functie, werkplek, sfeer, cultuur van de organisatie/team etc. Dit kan in de vorm van: geschreven tekst, foto’s, video’s, e-rondleiding, online ontmoeting met teamgenoten, 1-op-1 ontmoeting op locatie. Als sollicitant kun je moeite hebben om dit te vragen, leid jouw vraag daarom in met een dergelijke zin; “Ik wil een weloverwogen keuze maken voor deze loopbaanstap, daarom het ik er nog iets meer informatie/gevoel bij nodig…”
  • Controleer na het gesprek of de verbinding echt is verbroken voordat je tegen iemand in je omgeving je uitlaat over je sollicitatiegesprek.

Met al deze tips op zak, kun je voorbereid het gesprek in gaan!

Online videosolliciteren

Wil je meer weten over online videosolliciteren? 

Loopbaan coach Aaltje Vincent Intermediair Monsterboard Carrière tijger

Meer workshops en events

Meer Workshops en events!

Naar Workshops & events

Videosolliciteren doe je zo
Tips!

Videosolliciteren in tijden van Corona

'Gebruik mimiek en een goede openingszin' 

Artikel Nederlands Dagblad