Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Tips van een recruiter
LU Career Zone Ontwikkel je skills

CV tips van Shell-recruiter Marianne Derksen

Hoe maak je een goed CV? Marianne Derksen, Graduate Recruiter bij Shell, weet het. Ze geeft tips & tricks.

Waar let jij als recruiter op wanneer je een brief of CV leest?

Als een CV niet goed is lees ik eigenlijk geen brief. Grote bedrijven als Shell krijgen enorm veel sollicitaties en dan is het belangrijk dat je CV volledig op orde is. Een CV moet goed leesbaar zijn en bestaan uit relevante en concrete informatie. Met een CV verkoop je jezelf, het is je pitch en je mogelijkheid om te laten zien wat je hebt bereikt. Een lijstje alleen is niet genoeg.

Wat adviseer je studenten?

Extra curriculaire activiteiten zijn voor ons heel belangrijk. Studenten die nominaal studeren, maar verder niets naast hun studie hebben gedaan, zijn niet wat we zoeken. Zorg dat je meer doet dan alleen studeren! 
Tijdens activiteiten naast je studie leer je belangrijke vaardigheden die werkgevers zoeken zoals het opbouwen en onderhouden van werkrelaties, plannen, lastige gesprekken voeren en werken in een andere omgeving. En wanneer je niet in de universitaire wereld verder wilt adviseer ik zeker een stage buiten de universiteit.

Waar knap jij op af in een CV?

Wat ik vervelend vind is een CV zonder relevante informatie of een onleesbaar CV zonder structuur. Recruiters hebben niet de tijd om 10 minuten op een CV te puzzelen. Of soms hebben studenten een uitgebreid persoonlijk profiel, met veel algemeenheden. Liever zie ik feitelijke info, bijvoorbeeld bewijs van waarom jij een teamwerker bent, of waarom je resultaatgericht bent.

Nog drie belangrijke tips van Marianne

  1. Denk vanuit de lezer! 
    Een CV moet relevant zijn, je moet jezelf verkopen aan de ontvanger die met een bepaalde bril kijkt. Maak voor elke werkgever een ander CV. Elk bedrijf is anders en heeft andere wensen. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen, bijvoorbeeld via de website, een recruiter of via vrienden. De lezer zoekt in jouw CV bewijs dat je geschikt bent, zorg dat je dat levert! 
     
  2. Zorg voor een juiste opbouw:
    • Opleiding 
      Een CV moet anti chronologisch zijn: zorg dat je laatst genoten studie bovenaan staat. Probeer zo helder en concreet mogelijk te zijn: vermeld jaartallen, een verwachte einddatum en bijvoorbeeld een hoog GPA (7,5 of hoger).
    • Werkervaring 
      Meld die ervaring die voor de functie relevant is. Dit kunnen bijvoorbeeld stages, vrijwilligerswerk of een leidinggevende functie zijn. Je hoeft niet altijd volledig te zijn, als het maar relevant is.
    • Extra curriculaire activiteiten 
      Het is heel belangrijk om helder te melden wat je naast je studie hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een bestuursjaar, vrijwilligerswerk, muziek op hoog niveau, topsport, activiteiten voor een politieke partij, een eigen bedrijf, enz. 
      Geef een korte toelichting en probeer zo concreet mogelijk te zijn: Wat voor vereniging? Hoeveel mensen heb je aangestuurd? Hoeveel uur per week? Kreeg je een vergoeding? Resultaten waar je trots op bent? Een recruiter wil de zwaarte van een positie kunnen inschatten. 
       
  3. Zorg voor een leesbaar CV met goede lay out. 
    Gebruik kopjes en bullet points om te zorgen dat een recruiter snel ziet wat relevant is. Zorg dat de indeling goed is. En verder:
    Een CV moet up-to-date zijn, geschreven in actieve stijl en mag maximaal bestaan uit 2 kantjes.
    Een foto mag, hoeft niet. Een foto kan bijdragen aan een positief beeld. Zorg voor een neutrale foto.
    Hobby’s kun je kort vermelden. Ze zijn belangrijk voor het complete plaatje van een persoon.
LU Career Zone Skills

Online cv check

Laat je cv checken door de Career Service van jouw faculteit!

Lees meer!