Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Onderhandelen arbeidsvoorwaarden
LU Career Zone Ontwikkel je skills

Onderhandelen arbeidsvoorwaarden

In het arbeidsvoorwaardengesprek maak je afspraken over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, aanvullend salaris (13e maand/bonusregeling), reiskostenvergoeding, auto/laptop/telefoon van de werkgever etc.

Om te beginnen is het belangrijk om voor jezelf te bedenken en op te schrijven wat jouw ideale uitkomst zou zijn van de salarisonderhandeling. Waar hoop je op? Wat is voor jou het meest belangrijk?

  • Verrijk jezelf met kennis over wat een marktconform (gangbaar) brutosalaris is binnen de branche op een vergelijkbare functie. Dit kun je doen door het invullen van een loonwijzer op internet of vraag het aan jouw netwerk!
    Ken je iemand die (heeft ge)werkt in een soortgelijke functie? Vraag eens waar je aan moet denken als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Direct vragen naar iemands salaris is niet erg gepast, maar als je de vraag breder stelt (dus over arbeidsvoorwaarden), dan geef je de ander iets meer ruimte om te antwoorden.
    Een andere optie is om op zoek te gaan naar vergelijkbare vacatures met salarisindicatie.  Als laatste, misschien wel de makkelijkste weg; vraag de werkgever bij wie je in de sollicitatieprocedure zit om een salarisindicatie voor de functie. Dat is geheel niet gek! Vaak komt de werkgever dan met een schaal (marge) en is het afhankelijk van de hoeveelheid ervaring waar jij wordt ‘ingeschaald’.
     
  • Uiteraard is het belangrijk om een idee te hebben van het brutosalaris, maar bedenk ook van tevoren wat jouw wensen zijn als het gaat om secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat is belangrijk voor jou? Maak een lijstje en prioriteer!
     
  • Net zoals de werkgever wellicht een schaal heeft bedacht, met een minimum en maximum salaris voor deze functie, kun jij dat ook doen voor jezelf!
    Wat wil je minimaal verdienen? En wat lijkt jou o.b.v. de verzamelde informatie hierover, het hoogst haalbare?
    Doordat je prioriteiten hebt gesteld als het gaat om secundaire arbeidsvoorwaarden weet je welke van jouw wensen je evt. kunt laten varen in de onderhandeling. Onderhandelen is een spel van geven en nemen. Zet  daarom tijdens de onderhandeling hoger in dan wat je op het oog hebt. Maar kijk uit dat je jezelf niet uit de markt prijst door honderden euro's meer te vragen dan marktconform (gangbaar) is.
     
  • Zoals je waarschijnlijk al gewend bent van de/het sollicitatiegesprek(ken) begint een onderhandeling met een luchtig praatje om het ijs te breken. Ga hier in mee en probeer te ontspannen.
     
  • Op een gegeven moment zal jouw gesprekspartner aansturen op de inhoud. Het kan zijn dat je gevraagd bent om alvast na te denken over een salarisindicatie of om zelfs een loonstrook mee te brengen van jouw vorige/huidige werk. Als er hiernaar gevraagd wordt geef dan rustig en concreet jouw bruto salarisindicatie (startbod) en benoem hierbij waarop je dit baseert. Welk onderzoek heb je gedaan? Waar heb je informatie over het marktconform salaris vandaag gehaald? Belangrijk hierbij is dat je geen namen noemt. Het staat zeer onprofessioneel om de naam te geven van bijvoorbeeld een vriend die werkt in een vergelijkbare functie bij een concurrent van deze werkgever.
     
  • Waarschijnlijk komt de werkgever nu met een tegenvoorstel, hoor dit rustig aan en reageer niet direct, denk eerst even na.
    Mochten de secundaire arbeidsvoorwaarden niet direct genoemd worden, vraag hier dan naar! Vraag daarnaast naar onderbouwing van het tegenvoorstel. Probeer in eerste instantie te onderhandelen over het salaris, benoem dat je weet wat marktconform is en vraag of er onderhandelingsruimte is.
     
  • Geeft de werkgever aan dat er écht geen ruimte is voor onderhandeling over het salaris? Blijf het dan niet tot in den treuren proberen, maar onderhandel over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Op deze manier kun je (een deel van) het gat van het bruto salaris dichten.
     
  • Als laatste is het belangrijk om te weten dat het doorgaans loont om te vragen naar het groeiperspectief op salarisgebied.
    Welke stappen kun je maken in de toekomst? En op welke termijn kan dit? Kunnen daar wellicht nu al afspraken over gemaakt worden? Bijvoorbeeld bij het behalen van bepaalde doelen ga je 1 (of meerdere) salaristredes omhoog o.i.d.

    Mocht dit niet nu al zo concreet vastgelegd kunnen worden, geef dan aan dat je na het behalen van jouw proeftijd (mocht je die hebben) of na 3-6 maanden een gesprek wilt om opnieuw het salaris te bespreken. Ziet de werkgever over 3 maanden dat je goed (of liever uitstekend) functioneert in de functie, dan kunnen jullie op dat moment een hoger salaris overeenkomen. Nu alvast aangeven dat je over 3-6 maanden een dergelijk gesprek wilt, maakt het in de toekomst een stuk gemakkelijker om dit onderwerp aan te snijden. Onderhandelen over een hoger startsalaris zou ertoe kunnen leiden dat het groeiperspectief qua salaris minder positief is, de groeicurve is vlakker. Een lager startsalaris accepteren omdat er geen onderhandelingsruimte is, maar wel afspraken maken over het groeiperspectief maakt de groeicurve juist steiler.