Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Zonder werk
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Zonder werk

Het vinden van een leuke baan is een proces van vacatures zoeken, sollicitaties versturen en constant netwerken. Dat vraagt doorzettingsvermogen en een actieve houding. Hieronder een aantal tips om doelgericht aan jouw carrière te blijven werken!

 • Gebruik alle beschikbare kanalen zoals vacature websites (bijvoorbeeld de LU Job Portal) en online netwerken zoals LinkedIn. Veel starters vinden een eerste baan via hun netwerk. Jouw netwerk informeren en uitbreiden is dan ook een heel belangrijke stap in de zoektocht naar een baan.
   
 • Een valkuil voor veel werkzoekenden is dat ze veel tijd besteden aan het zóeken naar vacatures en relatief weinig concrete sollicitaties versturen. Houd daarom een beknopt overzicht bij van jouw sollicitatie- en netwerkactiviteiten: hoeveel sollicitaties verstuur je per week? Hoeveel contacten heb je geïnformeerd? Wat is de status van je sollicitaties?
   
 • Verbeter jouw sollicitatietechnieken als het nodig is: verstuur je veel sollicitaties, maar krijg je weinig uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken? Of kom je vaak niet verder dan het eerste gesprek? Solliciteren kun je leren, dus vraag advies over jouw CV, volg een sollicitatie training of verbeter jouw netwerk vaardigheden. De Career Services van Universiteit Leiden staan ook na het afstuderen voor je klaar.
   
 • Afwijzingen horen erbij: hoe goed jouw CV ook is en hoe goed je ook solliciteert, de kans dat je (een aantal keren) wordt afgewezen is altijd aanwezig. In elke procedure worden meerdere kandidaten afgewezen en (meestal) maar één persoon aangenomen. Gebruik afwijzingen en de feedback die daaruit volgt om jouw vaardigheden verder te verbeteren.
   
 • Blijf werken aan jouw CV! Naast actief solliciteren kan het ook zinvol zijn om je CV aan te vullen met ervaring, bijvoorbeeld als vrijwilliger, in een commissiefunctie of door (het meehelpen aan) de organisatie van een evenement. Op deze manier ontwikkel je nieuwe vaardigheden en breid je jouw netwerk uit. Zeker als het zoeken naar werk wat langer duurt kun je door dit soort activiteiten een ‘gat’ in je CV voorkomen of beperken.
   
 • Als je geen inkomsten hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een uitkering. Alle informatie hierover vind je op de website van het UWV of van de rijksoverheid.
Meer workshops en events

Meer Workshops en events!

Naar Workshops & events