Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Studieloopbaan
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Studieloopbaan

Aan het begin van je studie ben je meestal nog niet zo bezig met je loopbaan. Toch is het goed om je te realiseren dat je (studie)loopbaan begint vanaf de eerste dag van je bacheloropleiding.

Tijdens je studie (of je nu in je bachelor zit of in je master) is het goed om je bewust te zijn van de keuzes die je maakt, van de vaardigheden die je ontwikkelt/wil ontwikkelen en de ervaring die je opdoet/wil opdoen, om zo je employability te vergroten en je voor te bereiden op je loopbaan na de universiteit. 

Studieloopbaanplanning
Als je je vanaf het begin van je studie bewust bent van de keuzes die je maakt binnen en buiten je curriculum, en niet pas op het laatste moment, dan heb je hierdoor meer gelegenheid en tijd om ervaringen op te doen, om gerichter (loopbaan)vaardigheden te ontwikkelen, om te experimenteren en eventueel plannen bij te stellen als dat nodig is.
Hierdoor zal je meer weloverwogen beslissingen nemen met meer zelfvertrouwen.

Je bent daarmee actief en bewust bezig met je studieloopbaanplanning. Dit wil niet zeggen dat je van tevoren altijd exact moet weten waarom je een bepaalde keuze maakt. Soms is gewoon iets uitproberen al heel waardevol om zo uit te vinden of je datgene leuk vindt om (meer mee) te doen, of het bij je past of wat je ervan geleerd hebt.

CV opbouwen
Bij studieloopbaanplanning gaat het om keuzes die je maakt binnen je curriculum (keuzevakken/minor, stage, studie in het buitenland, honours programma), maar ook daarbuiten.
Door middel van extra-curriculaire activiteiten, zoals bestuurlijke activiteiten, (relevante) bijbanen en vrijwilligerswerk of een buitenlandverblijf, kun je eveneens vaardigheden en ervaringen opdoen waarmee je je verder ontwikkelt en op die manier je cv opbouwt. Voor het vergroten van je baankansen is het zeker aan te raden om je niet alleen te richten op studeren, maar je ook breder te ontwikkelen. Voor jezelf, maar ook om je te onderscheiden van anderen bij het vinden van een baan. 

Kijk eens wat bij ons bekende mogelijkheden zijn per studiejaar die je kunt ontplooien gedurende je studieloopbaan via de (study) career route planner.

CV stress
Het wil overigens niet zeggen dat je ál deze activiteiten moet doen om een goed cv op te bouwen. Dat is niet haalbaar en geeft onnodig stress. Verdeel de activiteiten over je studiejaren en kies die activiteiten uit die je leuk vindt om te doen en die een bijdrage leveren aan jouw loopbaan. Ga niet je cv opbouwen om het cv opbouwen of omdat andere studenten dit ook doen. Focus op jezelf, kijk wat voor jou haalbaar is en trek je eigen plan!

Meer informatie over loopbaanstress is ook vindbaar op de Career Zone.