Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Andere keuze na bachelor
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Andere keuze na bachelor

Als je na het afronden van je bacheloropleiding niet (meteen) verder wil gaan met een masteropleiding, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Misschien stop je definitief met de studiestuderen, of misschien wil je tijdelijk stoppen, met studeren, om in een latere fase een masteropleiding te gaan volgen

Gaan werken
Je kunt na het behalen van je bachelorsdiploma direct aan het werk gaan. Sommige 

Sommige werkgevers geven vooralsnog aan dat ze met name geïnteresseerd zijn in academici met een afgerond masterdiploma en met een duidelijk profiel.

Toch zijn er genoeg afgestudeerden die met een bachelorsdiploma aan het werk gaan en passende banen vinden. Of dat ook voor jou een goed idee is heeft zeker te maken met de sector waarin je een baan in zoekt te maken, maar vooral met jou als persoon zelf. Wat heb jij voor ogen, wat heb je in huis en hoe ga je dat aanpakken?

Vaardigheden
In plaats van de baanmogelijkheden aan je masterspecialisatie te koppelen, is het met je  bachelorsdiploma juist extra belangrijk om te kijken welke vaardigheden (employability skills) je hebt ontwikkeld en hoe die aansluiten bij bepaalde functies.

Employability skills zijn kernvaardigheden (vakoverstijgende vaardigheden) die je in elke baan nodig hebt. Het zijn vaardigheden waar werkgevers om vragen en die minstens net zo belangrijk zijn als vakspecifieke vaardigheden. Hoe meer je beschikt over deze vaardigheden, hoe breder inzetbaar je bent, hoe groter je kansen in het verkrijgen van een baan en doorgroeimogelijkheden. Het is daarom belangrijk dat je je goed bewust bent van jouw eigen vaardigheden. 

Tijdelijk je studie stoppen - tussenjaar
Als je liever een periode er tussenuit wil tussen je bachelor- en masteropleiding dan zijn er allerlei mogelijkheden voor hoe je deze tijd kunt invullen. Het helpt de meeste mensen om wel een zeker plan of doel voor ogen te hebben in het tussenjaar. Denk bijvoorbeeld aan (taal)reizen, werken, vrijwilligerswerk, een bestuursjaar doen, etc.

Kijk ook eens verder op de LU Career Zone als je informatie zoekt over:

Tijd nemen voor je masterkeuze
Tijdens je tussenjaar heb je natuurlijk ook de tijd om goed over je masterkeuze na te denken en de mogelijkheden te onderzoeken. 
Kijk voor meer informatie op de masterkeuze pagina.