Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Andere keuze na bachelor
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Andere keuze na bachelor

Als je na het afronden van je bacheloropleiding niet (meteen) verder wil gaan met een masteropleiding, dan zou je o.a. aan de volgende mogelijkheden kunnen denken.

Gaan werken
Je kunt na het behalen van je bachelorsdiploma direct aan het werk gaan. Misschien stop je definitief met de studie of wil je tijdelijk stoppen met studeren, om in een latere fase een masteropleiding te gaan volgen.

Universitaire bachelors hebben een ander profiel dan hbo-bachelors. Naast kennis en ervaring hebben universitaire bachelors veel academische vaardigheden verworven, terwijl hbo-bachelors over meer praktische vaardigheden beschikken. Een universitaire bachelor heeft vaak een brede opzet, in de masteropleiding specialiseren studenten zich op een bepaald gebied.
Werkgevers geven vooralsnog aan dat ze met name geïnteresseerd zijn in academici met een afgerond masterdiploma en met een duidelijk profiel.
Toch zijn er genoeg afgestudeerden die met een bachelorsdiploma de arbeidsmarkt zijn opgegaan en passende banen hebben gevonden. Dat heeft ook zeker met de sector waar je een baan in zoekt te maken, maar vooral met de persoon zelf. Wat heb jij voor ogen, wat heb je in huis en hoe ga je dat aanpakken?

Vaardigheden
In plaats van de baanmogelijkheden aan je masterspecialisatie te koppelen, is het met je academische bachelorsdiploma juist extra belangrijk om te kijken welke vaardigheden (employability skills) je hebt ontwikkeld en hoe die aansluiten bij functies.

Employability skills zijn kernvaardigheden (vakoverstijgende vaardigheden) die je in elke baan nodig hebt. Het zijn vaardigheden waar werkgevers om vragen en die minstens net zo belangrijk zijn als vakspecifieke vaardigheden. Hoe meer je beschikt over deze vaardigheden, hoe breder inzetbaar je bent, hoe groter je kansen in het verkrijgen van een baan en doorgroeimogelijkheden.

Tijdelijk je studie stoppen - tussenjaar
Als je liever een periode er tussenuit wil tussen je bachelor- en masteropleiding dan zijn er allerlei mogelijkheden voor hoe je deze tijd kunt invullen. Denk bijvoorbeeld aan (taal)reizen, werken, vrijwilligerswerk, een bestuursjaar doen, etc.

Kijk ook eens verder op de LU Career Zone als je informatie zoekt over:

Tijd nemen voor je masterkeuze
Tijdens je tussenjaar heb je natuurlijk ook de tijd om goed over je masterkeuze na te denken en de mogelijkheden te onderzoeken. 
Kijk voor meer informatie op de masterkeuze pagina.