Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Employability Skills
LU Career Zone Ontwikkel je skills

Employability Skills

Probleemoplossend vermogen, communicatie, samenwerking, aanpassingsvermogen, leiderschap, ondernemerschap, zelfreflectie ...

Deze en andere vaardigheden worden ook wel employability skills, 21st-century skills, transferable skills of vakoverstijgende vaardigheden genoemd.
Maar wat is employability precies en waarom zijn employability skills zo belangrijk?

De Universiteit Leiden heeft als doel, naast jou een goede en gedegen universitaire opleiding te geven, om jou ook zo goed mogelijk voor te bereiden op een arbeidsmarkt, die snel ontwikkelt en verandert door nieuwe technologieën, veranderende samenwerkingsverbanden en toenemende complexiteit, en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw employability, je inzetbaarheid op die arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken, inzetbaar te blijven in een dynamische arbeidsmarkt in een (loop)baan die past bij je eigen persoonlijke waarden, voorkeuren en ontwikkeling.

‘Employable’ studenten hebben zich ontwikkeld op de volgende manier. Ze:

  • beheersen vakspecifieke kennis en vaardigheden (specifiek voor jouw opleiding) 
  • beheersen vakoverstijgende vaardigheden (o.a. probleemoplossend vermogen, kritische denken, samenwerken, aanpassingsvermogen, interculturele- en communicatieve vaardigheden, zelfmanagement, digitale vaardigheden.)
  • kunnen reflecteren op hun eigen profiel en hun ontwikkeling (wat vind ik belangrijk, interessant, wat kan ik goed, wat kan ik met mijn kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt?)
  • hebben ervaring met de praktijk (o.a. stages, praktijkopdrachten, relevante bijbanen en vrijwilligerswerk)
  • oriënteren zich op de juiste momenten op de arbeidsmarkt (onderzoeken van de arbeidsmarkt d.m.v. presentaties van gastsprekers en alumni uit het werkveld, informatieve (netwerk)gesprekken, bedrijfsbezoeken, carrière events..)

Employability skills zijn kernvaardigheden (vakoverstijgende vaardigheden) die je in elke baan nodig hebt. Deze vaardigheden heb je in een specifieke context ontwikkeld, maar kan je ook toepassen in een heel andere context. Het zijn vaardigheden waar werkgevers om vragen en die minstens net zo belangrijk zijn als baanspecifieke of technische vaardigheden. Hoe meer je beschikt over deze vaardigheden, hoe breder inzetbaar je bent, hoe groter je kansen in het verkrijgen van een baan en doorgroeimogelijkheden.
Belangrijk dus om deze gedurende je studietijd te ontwikkelen, binnen het curriculum maar ook daarbuiten. Om goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan is het aan te raden om te bepalen in hoeverre je over deze vaardigheden beschikt en welke je nog verder wilt ontwikkelen.

De Universiteit Leiden heeft 13 gezamenlijke vakoverstijgende vaardigheden geselecteerd die van belang zijn voor elke Leidse student, welke studie je ook volgt, om als academische professional en betrokken burger te kunnen functioneren.
Deze gezamenlijke vakoverstijgende vaardigheden zijn verdeeld over drie categorieën en betreffen: 

1. Vaardigheden die we gebruiken in onze omgang met de wereld om ons heen ((meta-) cognitieve vaardigheden)

2. Vaardigheden die we gebruiken in onze omgang met elkaar (interpersoonlijke vaardigheden)

3. Vaardigheden die we gebruiken in onze omgang met onszelf (intrapersoonlijke vaardigheden) 

Deze vaardigheden worden in dit onderdeel verder toegelicht. Per vaardigheid vind je extra informatie.

Vaardigheden in studiegids
In de studiegids vind je bij elk vak van jouw opleiding één of meerdere van deze vaardigheden genoemd die van toepassing zijn op het vak. Zo krijg je een goed beeld van de vakoverstijgende vaardigheden die je in je opleiding ontwikkelt.

Andere belangrijke vakoverstijgende vaardigheden


Competentie instrument VSNU
Bij het opstellen van deze lijst met vaardigheden (definitie en gedragsindicatoren) is vaak geput uit het Competentie Instrument Nederlandse Universiteiten van de VSNU-NOA. 

LU Career Zone Skills

Sollicitatie skills

Naar sollicitatie skills

OECD skills

Skill needs by country

Read more