Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Masterkeuze
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Masterkeuze

Als je je na het behalen van je bachelor diploma verder wilt verdiepen in een bepaalde academische discipline, kun je je aanmelden voor een Masterprogramma.

Voor velen geldt dat ze verwachten met een masteropleiding meer kans te hebben op het vinden van een relevante (eerste) baan, op een hoger niveau. Houd er in je keuze rekening mee dat jouw toekomstige kansen op de arbeidsmarkt niet alleen afhangen van je diploma en opleidingsniveau, maar van hoe je volledige profiel aan kennis, ervaring en vaardigheden eruit ziet. 

Wel of geen masteropleiding?
Vind je het lastig om een masterkeuze te maken? Op deze pagina vind je meer informatie om je verder te helpen.
Twijfel je over of je wel een masteropleiding wil doen? Kijk dan eens bij ‘Een andere keuze na de bachelor.

Studieadviseur opleiding
Bespreek je masterkeuze-vragen eerst met de studieadviseur van je opleiding. Misschien heb je wel al een idee, maar heb je bijvoorbeeld vragen over de (on)mogelijkheden voor het volgen van een specifieke masteropleiding. De studieadviseur kan je meer vertellen over de verschillende keuzemogelijkheden van de opleiding.

Studiekeuze-/loopbaanadviseurs Career Service
De studiekeuze/loopbaanadviseur van jouw facultaire Career Service kan je verder helpen met je keuzevragen m.b.t. je masteropleiding. Bij het kiezen van een master neem je natuurlijk je wensen voor toekomstige werk mee. Soms kan het lastig zijn om te kiezen tussen twee of meerdere masters, want sluit je daar niet allerlei loopbaanmogelijkheden mee uit? Met de loopbaanadviseurs kan je deze keuzetwijfels en -vragen bespreken en tips ontvangen hoe je je masterkeuzetraject het beste kunt aanpakken. 

Masterkeuzegesprek
Tijdens een masterkeuzegesprek kunnen verschillende onderwerpen aan de orde komen, o.a.

  • Waar sta je m.b.t. een masterkeuze. Heb je al enig idee of ligt het nog helemaal open?
  • Waar vind je informatie over masteropleidingen?
  • Wat maakt dat je twijfelt tussen verschillende masters?
  • Kan je ook meerdere masteropleidingen doen? En hoe dan?
  • Hoe kom je tot een goede keuze?
  • De stappen in het studiekeuzeproces: waar sta je en wat heb je nog nodig?
  • Bespreken van (career)test resultaten
  • Plan van aanpak.
     

Met een masteropleiding specialiseer je je in een bepaalde richting. Tegelijkertijd hoeft je keuze voor een master niet allesbepalend te zijn voor je loopbaan. Veel afgestudeerden gaan óf meteen óf na een aantal jaar al ander werk doen dan het werkveld van hun afstudeerrichting. 
Jouw opgedane kennis en vaardigheden (academisch / vakoverschrijdend) kan je namelijk op meerdere plekken inzetten. Ook kom je er gaandeweg achter welk werk je het leukst vindt om te doen en dat kan anders zijn dan je van tevoren had bedacht.

Uiteraard zijn voor bepaalde vakgebieden specifieke (master)opleidingen vereist. Denk aan artsen, advocaten, therapeuten. Het is dan natuurlijk belangrijk om hier bij je masterkeuze rekening mee te houden.

Begin idealiter tijdens het tweede jaar van je bachelor al met oriënteren op je masterspecialisatie;

Mocht je al een idee hebben welk werk je zou willen doen, dan kan je gericht gaan bekijken welke master daar het beste bij past. 
Heb je nog geen idee, dan kan het stappenplan Masterkeuze je wellicht helpen. 
Net als bij je bachelor keuze is het essentieel dat je eerst naar jezelf gaat kijken en vragen over jezelf probeert te beantwoorden, o.a.: Wie ben ik? Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Wat vind ik belangrijk?

Begin hier met het Stappenplan Masterkeuze!

Om een masterkeuze te kunnen maken is het allereerst van belang dat je inzicht in jezelf hebt.
Als je weet wie je bent, wat je kunt, wat je wil en wat je belangrijk vindt (eigenschappen, competenties, interesses, waarden etc), dan kan je ook beter bepalen wat er bij je past en helpt dit je richting te geven en beslissingen te nemen.

Misschien kan je dit al redelijk goed voor en over jezelf formuleren, maar het kan ook handig zijn om deze zaken met anderen samen te bespreken om je beeldvorming helder te krijgen. Daarnaast kan het ook handig zijn om tests te doen die je hierbij kunnen helpen.

Op de LU Career Zone vind je tests die je inzicht geven in het kader van je (studie)loopbaan, en daarmee ook m.b.t. je masterkeuze:

  • Beroepskeuze (interesses/drijfveren, waar ben je nieuwsgierig naar, waar wil je meer over weten)
  • Competenties (waar ben je goed in, wat gaat je goed af, waarin zou je je verder willen ontwikkelen?)
  • Kerntyperingen (persoonlijkheid) 
  • Werkwaarden (wat is belangrijk voor je, in je leven en in werk?)

Maar maak zeker ook:

  • De beroepskeuzetest van Icares, waarbij je een overzicht van passende functies krijgt op basis van je interesses. Deze gratis test kan je aanvragen bij de Career Service.

Career Planning module
De Career Planning module, die je ook kunt vinden op de LU Career Zone, kan handig zijn om te doorlopen in je masterkeuzeproces. Hoe meer zicht je krijgt op je loopbaanwensen, hoe gerichter je kunt zoeken.
Ook in deze module start je met informatie over jezelf te verzamelen, in Ken jezelf. Zet je resultaten vervolgens op een rij in je Persoonlijk profiel (Career Planning) werkdocument. Zo zet je op grond van de resultaten uit de voorgaande oefeningen een zo volledig mogelijk beeld van jezelf neer. Door de verschillende aspecten bij elkaar te zetten kom je tot een totaaloverzicht, je persoonlijk profiel. Als je een duidelijk beeld over jezelf hebt, kan je naar de volgende stap: het onderzoeken van de mogelijkheden, de keuzeopties. Mogelijkheden op de arbeidsmarkt (interessante functies en werkzaamheden) en daarbij behorende masteropleidingen.

De informatie over jezelf die je hebt ingevuld in je persoonlijk profiel ga je nu verder onderzoeken. Je gaat de mogelijk passende masteropleidingen onderzoeken. Welke opleidingen sluiten het beste aan bij het door jou gemaakte profiel.
Kijk om te beginnen hiervoor eens op de volgende websites, als je je breed wilt oriënteren en zoek zoveel mogelijk informatie over de opleidingen die je interessant lijken:

Denk je al aan bepaalde opleidingen of instellingen, dan kan je gerichter gaan zoeken.

•    Binnen de Universiteit Leiden? Kijk dan op de masterwebsite .
•    Buiten de Universiteit Leiden? Kijk op Studiekeuze123.
•    Bezoek vooral ook Open Dagen, zodat je je breed kunt oriënteren.
 

Het je een aantal opleidingen op het oog? Verdiep je hier dan verder in:

  • Bekijk de inhoud van de programma’s in de (online) studiegidsen;
  • Bezoek een voorlichtingsactiviteit/open dag van de masteropleiding;
  • Stel vragen aan studenten die al een masteropleiding doen;
  • Onderzoek de mogelijkheden op de arbeidsmarkt met bepaalde masteropleidingen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij ‘Mijn opleiding en de arbeidsmarkt’ als het om Leidse masteropleidingen gaat.
  • Bekijk waar alumni van de opleiding werken – kijk ook op LinkedIn voor loopbaanpaden van mensen met een bepaalde masteropleiding;
  • Neem contact op met alumni over de opleiding en over hun werk – dat kan gemakkelijk via het Mentornetwerk;

Master in het buitenland
Je kunt er ook voor kiezen een volledige master of een deel van je Leidse master in het buitenland te volgen. Bij tweejarige (research-)masteropleidingen wordt het zelfs aangeraden, of is het verplicht, om een periode in het buitenland te studeren.

Vergelijken
De opleidingen die na deze verdiepingsfase overblijven kun je vervolgens goed met elkaar gaan vergelijken. Bepaal in deze fase wat de belangrijk(st)e factoren zijn op basis waarvan je een keuze gaat maken. Bijvoorbeeld de onderwijsvorm, de mogelijkheid tot het doen van een stage, de keuzemogelijkheden binnen de opleiding de locatie of onderwijsinstelling of de kansen op de arbeidsmarkt.

  • Zet voor- en nadelen op een rijtje en maak een keuze;
  • Zorg dat je aan de toelatingseisen voldoet;

Blijf je het lastig vinden? Maak dan eens gebruik van het T-model. Dit T-model is een besluitvormingstechniek die je kunt gebruiken bij het maken van een keuze tussen twee of meer mogelijkheden (in dit geval studies).

Beslissen
Als je de mogelijkheden hebt onderzocht en met elkaar vergeleken, dan ben je er klaar voor om een keuze te maken.
Weet ook dat de masterkeuze die je nu maakt niet de rest van je leven en loopbaan bepaalt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ruim 75% van de werkende mensen na 25 jaar niet meer werkzaam is in de branche waar ze in eerste instantie een studie voor volgde! Dit komt omdat je je blijft ontwikkelen en steeds nieuwe ervaringen opdoet. Op basis van deze nieuwe ervaringen ga je telkens weer nieuwe keuzes maken. Ga er dus niet vanuit dat je de rest van je leven vast zit aan je masterkeuze. Maak de keuze niet zwaarder dan dat hij al is.

Heb je een studie gevonden die je aanspreekt en ben je zover om de beslissing te nemen? 

  • Houd de aanmeldingsdata in de gaten en schrijf je op tijd in.
  • Schrijf je in via Studielink bij de opleiding van jouw keuze!
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Masters in Leiden 

Masters in Leiden