Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Loopbaanstress
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Loopbaanstress

Het zoeken naar een baan of het vormgeven van je studieloopbaan kan onrust met zich meebrengen. Het onrustige gevoel waar je juist in je zoektocht niet op zit te wachten. Veel studenten ervaren deze onrust of zelfs stress op enig moment in het zoekproces. Zoveel dat er meerdere onderzoeken naar gedaan zijn en boeken over geschreven zijn. Het is goed om te weten dat je hierin niet alleen staat én je er actief wat aan kunt doen met de juiste ondersteuning.

Je bent niet alleen:

Naast de wetenschap dat vele andere studenten in een vergelijkbare situatie zitten, is het ook goed te weten dat velen je voor zijn gegaan. Onder het blog My Career Story zie je voorbeelden van de loopbanen van anderen én hun successen, worstelingen en "fouten" daarbij.

Wat kun je actief doen:

Kijk eens voor algemene tips op de pagina van de Universiteit Leiden over studentenwelzijn. Het kan daarnaast helpen jouw obstakels in beeld te brengen om er beter mee te leren omgaan. De obstakels rondom (studie)loopbaan waar studenten vooral tegen aanlopen zijn:

Perfectionisme
Alleen het beste is goed genoeg. Immers, alle voorwaarden zijn voorhanden om een perfect leven te hebben, waarom lukt het dan toch lukt niet om dat voor elkaar te krijgen. Voor veel jonge mensen voelt het als hun eigen schuld als het niet lukt. Uit onderzoek blijkt dat jongeren hoge verwachtingen van het leven hebben. Door social media kan het lijken dat iedereen het goed voor elkaar heeft, dus dat wil jij ook. Echter, niemand heeft alleen succes in het leven. En juist het onverwachte of hetgeen wat voelt als mislukken zorgt dat je leert en dat je verder komt. Zoek bijvoorbeeld eens online naar het ‘CV of Faillures’. Iedereen maakt fouten en ook die leiden tot een volgende stap. 

Sociale vergelijking
Het is heel natuurlijk om jezelf te vergelijken met anderen. Dit zit in de menselijke aard en het helpt naar mensen te kijken die iets ‘beter’ kunnen om onszelf te ontwikkelen. We vergelijken ons doorgaans dan wel met iemand die op ons lijkt. Er lijkt een fascinatie te zijn voor de celebrity-cultuur en een wijdverspreide interesse in zorgvuldig verzorgde feeds op sociale media met als effect dat mensen worden blootgesteld aan een eindeloze stroom van ogenschijnlijk perfecte beelden, huizen, banen, vaardigheden en gezinnen van anderen. Vergelijking met zoveel mensen kan je blokkeren en kan je belemmeren je eigen keuzes te maken of pad te volgen. Immers dat iedereen bestuurservaring/wereldreis/vrijwilligers-werk/hippe bijbaan lijkt te hebben betekent nog niet dat dit voor jou een passende optie is. Blijf bij jezelf en laat je niet teveel afleiden.

Keuze stress
Wat zijn er toch veel mogelijkheden! Dat voelt vaak fijn, maar de hoeveelheid keuzemogelijkheden kunnen je ook verlammen. Er lijkt altijd een beter alternatief te zijn. Want hoe meer keuzes we kennen, hoe meer opties moeten afvallen en hoe moeilijker het is al die keuzes te vergelijken. Het voelt alsof er een van die keuzes de juiste is. Wanneer je deze niet kiest kan het voelen alsof dat grote negatieve gevolgen heeft. Probeer je keuzemogelijkheden te beperken, zodat je ze kan vergelijken. Als je blijft twijfelen, kies toch. Uit onderzoek blijkt dat niet kiezen, het meest ontevredenheid oplevert. En die juiste keuze, die bestaat niet echt. Elke keuze leidt tot iets en van daaruit kun je weer verder.

Zingeving
Ik weet niet goed wat ik na m’n studie wil, maar ik wil wel iets betekenen voor de wereld of anderszins zinvol werk doen. Vergeleken met vroeger, krijgen mensen in onze huidige tijd op jonge leeftijd al te maken met zingevingsvraagstukken. Onderzoek wat jouw waarden zijn en wat zinvol werk voor jou betekent. Houdt het klein. Zinvol kan vele invullingen hebben. 

 

In ons Career Planning stappenplan kun je na inlog met je ULCN het volledige loopbaan-oriëntatieproces zien en doorlopen aan de hand van een aantal stappen. Dit kan je helpen meer grip te krijgen op je studieloopbaanvragen.

CV der mislukkingen

In 'cv der mislukkingen' vertellen succesvolle Nederlanders over de dingen die hen niet lukten. De diploma’s die ze nooit haalden, de beurzen die ze niet kregen, de subsidies die niet werden gehonoreerd, de boeken die niet werden gepubliceerd... Al deze ‘mislukkingen’ leveren een nieuw cv op, die je kunt bekijken op de website.

Klik hier

Connecting the dots (trust your instinct)

Connecting the dots (trust your instinct)