Leiden University Career Zone
Geesteswetenschappen
De Career Service Geesteswetenschappen is er voor al jouw vragen over stage en werk. Wil je alles weten over het vinden en regelen van je stage? Wil je advies bij het zoeken naar werk?
We helpen je graag verder met:
- Activiteiten, evenementen, werkgeversbezoeken en workshops
- Individueel stage- en loopbaanadvies op afspraak
Een gesprek van 30-45 minuten met de stagecoördinator/ loopbaanadviseur over jouw wensen en mogelijkheden. - Begeleiding bij facultaire stageprocedure
- Persoonlijke Beroepskeuzetest nabespreken
- Ontdek jouw Geesteswetenschappenprofiel
- Hoe schrijf je een sollicitatiebrief, cv en Linkedin profiel
- Check je cv, brief en Linkedin profiel
- Begeleiding bij studie(her)keuze
- Arbeidsmarktinformatie
- Vacatures (voor stage en baan)
- Netwerken
- Sollicitatiegesprek oefenen
- Jaarlijks Humanities Career Event in Leiden en Career Week
- Jaarlijks Campus The Hague Career Event
- Updates over vacatures en activiteiten via: Instagram, Facebook en LinkedIn
- Activiteit gemist? Kijk het hier terug
- Handleiding om zelf een carrière-event te organiseren
- Contact
Activiteiten, evenementen, werkgeversbezoeken en workshops
Door het jaar heen worden er allerlei activiteiten georganiseerd gericht op de arbeidsmarkt. Deze activiteiten helpen je te ontdekken wat er voor carrière- en stagemogelijkheden zijn, met het sollicitatieproces en brengen je in contact met organisaties. Houd zowel sociale media als onze kalender in de gaten om op de hoogte te blijven. Ook kun je eerder opgenomen evenementen hier terugkijken.
Begeleidening bij facultaire stageprocedure
Als je erover nadenkt om stage te gaan lopen, in Nederland of daarbuiten, of al zeker weet dat je dit tijdens je opleiding wilt doen, bezoek dan een stagevoorlichting. Hierin vertelt een van de stagecoördinatoren van de Career Service hoe je een stage kunt vinden die goed bij jou en je opleiding past, én hij of zij legt uit wat er geregeld moet worden voordat je stage echt kan beginnen. Ook worden er oud-stagiairs uitgenodigd die over hun stage-ervaringen komen vertellen: hen kun je het hemd van het lijf vragen over alle praktische zaken.
Deze stagevoorlichtingen worden enkele malen per semester verzorgd, zie de agenda.
- Vind hier meer informatie over het vinden en regelen van een stage en stagevacatures.
- Houd in gedachte dat jijzelf op zoek gaat naar een stageplek. Heb je hulp nodig met het zoeken of solliciteren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Career Service.
- Wanneer je een stageplek gevonden hebt, informeer de Career Service, de stagecoördinator zal je dan advies geven over het vervolg.
Persoonlijke beroepskeuzetest nabespreken
Een beroepskeuzetest kan je helpen om meer inzicht te verkrijgen in passende functies. Na het invullen van de vragenlijst, ontvang je een uitgebreide rapportage met analyse van je profiel. Deze rapportage wordt nabesproken met de loopbaanadviseur. Je profiel wordt vanuit drie invalshoeken bepaald: je interesses, je daadwerkelijke dagelijkse gedrag en je werkwaarden. Op basis hiervan wordt besproken welke werkomgeving/functies bij jou zouden kunnen passen.
- De test maak je thuis en duurt ongeveer een kwartier.
- De nabespreking met de loopbaanadviseur duurt ongeveer 45 minuten.
- Het maken van de test en het advies van de loopbaanadviseur is gratis voor studenten Geesteswetenschappen en alumni (tot een jaar na de afstudeerdatum).
Check je CV, brief en Linkedin profiel
Sta je op het punt om te solliciteren voor een (bij)baan, stage of commissie? Mail dan gerust je brief en/of cv naar careerservice@hum.leidenuniv.nl voordat je je sollicitatie verstuurd. Binnen enkele werkdagen zul je dan persoonlijk advies ontvangen. Ook kun je de link naar je LinkedIn profiel doorsturen waarop wij je van feedback zullen voorzien.
Netwerken
Bij het maken van toekomstplannen is het aan te raden om dit met bekenden in je omgeving te delen. Zij kunnen je over hun eigen ervaringen en uitdagingen vertellen. Deze gesprekken kunnen helpen om opties te verkennen en je netwerk te vergroten. Begin met mensen die je al kent: familie, vrienden, studiegenoten, en (voormalige) collega’s. Hierna kun je ook professionals benaderen die je misschien nog niet kent.
Hoe kun je dit aanpakken? Neem contact met ons (de Career Service) op zodat wij je van advies kunnen voorzien hoe je tijdens je studie een start kunnen maken met het opbouwen van een netwerk. Tevens kunnen wij je ook van de gegevens van werkgevers en alumnicontacten voorzien. Als je overweegt om LinkedIn (meer) in te gaan zetten, kunnen wij je vertellen wat de mogelijkheden zijn op dit platform en tips geven om je profiel te verbeteren. Daarnaast kun je je ook registreren voor het mentornetwerk.
Sollicitatiegesprek oefenen
Ben je uitgenodigd op gesprek? Gefeliciteerd! Om ervoor te zorgen dat je volledig voorbereid bent kun je een afspraak maken met de Career Service om het gesprek te oefenen. Stuur dan vooraf al een link naar de vacature, je cv en brief.
Handleiding om zelf een carrière-event te organiseren
De handreiking is bedoeld voor iedereen die een carrièredag/arbeidsmarktvoorlichting wil organiseren. In deze handreiking geven we aan wat er komt kijken bij het opzetten van een arbeidsmarktactiviteit. De loopbaanadviseur van de Career Service Geesteswetenschappen kan bij elke activiteit advies bieden. De alumnicoördinator van de afdeling Communicatie en Marketing kan advies geven over de promotie van de activiteit, en kan eventueel ook een mailing uitsturen naar alumni om sprekers te zoeken.