Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

(Loop)baanprofiel
LU Career Zone Arbeidsmarkt

(Loop)baanprofiel

Jouw (loop)baan profiel bestaat uit een combinatie van hetgeen je te bieden hebt (persoonlijk profiel oftewel 'ken jezelf') en hetgeen er gevraagd wordt (arbeidsmarkt). Hoe beter je in staat bent beide te verwoorden, hoe beter je in staat zult zijn een match te maken en een passende baan te vinden. Je bepaalt in die zin “jouw eigen arbeidsmarkt”.

Een (loop)baan profiel bestaat uit een combinatie van hetgeen je te bieden hebt (persoonlijk profiel: kennis, vaardigheden, eigenschappen, interesses, waarden) en hetgeen er gevraagd wordt en wat je zou willen (arbeidsmarkt: type organisatie, soort werk, mensen, arbeidsvoorwaarden). Hoe beter je in staat bent beide te verwoorden, hoe beter je in staat zult zijn een match te maken en een passende baan te vinden.

(LOOP)BAANPROFIEL:
 

Loopbaanprofiel_Nederlands_2.png

Een baan bestaat uit verschillende onderdelen. Een baan:

  • bevindt zich in een bepaalde sector (bv gezondheidszorg, onderwijs, handel, ict))
  • behoort tot een bepaald werkveld (bv in de gezondheidszorg: jeugdzorg, ouderen zorg, maatschappelijk werk))
  • hoort bij een organisatie met daarbinnen leidinggevenden en collega's binnen een specifieke cultuur
  • heeft bepaalde arbeidsvoorwaarden (bv reistijd) en er worden bepaalde voorwaarden gesteld om het te kunnen uitvoeren (bv ervaring en vaardigheden). 

Welke baan dus bij jou past is een grote vraag die uiteen valt in meerdere kleinere vragen.

Soorten werk (rol)
Het onderdeel van het (loop)baan profiel wat gaat over “rol” gaat over welke activiteiten je interessant of leuk vindt om uit te voeren (bv presenteren, onderzoeken, lesgeven). Dat kunnen activiteiten zijn die je in studie of daarbuiten hebt leren kennen.

Type organisatie
Het onderdeel van het (loop)baan profiel wat gaat over “type organisatie” gaat over de achtergrond van een organisatie die je aanspreekt zoals lokaal/internationaal, omvang en commercieel/non-profit. Ook kun je hierbij denken aan een sector waar een organisatie zich in bevindt dus bv telecom of overheid.

Mensen
Het onderdeel “mensen” van het (loop)baan profiel gaat over mensen met wie je samenwerkt in een baan en wat je daarin als prettig ervaart. Dit kan gaan over een leidinggevende, collega’s en externe partners. Je kunt daarbij denken aan (in)formeel contact is, opleidingsniveau, mate van vrijheid en persoonlijke instelling (bv ambitieus, zorgvuldig, commercieel).

Arbeidsvoorwaarden
Het onderdeel van het (loop)baanprofiel wat gaat over “arbeidsvoorwaarden” gaat over alle randvoorwaarden die van belang kunnen zijn bij een baan, zoals salaris, opleidingsmogelijkheden en reistijd.
 

Je kunt in diverse stadia van je (studie)loopbaan zitten waarbij je in meer of mindere mate al antwoorden hebt gevonden op vragen welke baan bij jou past. Goed om te weten dat er bij jouw antwoorden of voorkeuren dus legio banen passen en je dus niet op zoek hoeft of bent naar die ene droombaan (mag natuurlijk wel).
Het is een goed startpunt om te beginnen bij de arbeidsmarkt voor jouw specifieke opleiding. Het hoeft daar echter geenszins te stoppen. Je zoektocht mag verder reiken aangezien je voor veel meer banen in misschien niet voor de hand liggende branches een goede match zou kunnen zijn.

Mentornetwerk

Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies.

Lees meer

LinkedIn NED

LinkedIn is een online zakelijk platform. Handig om je te oriënteren, contact te leggen, je te profileren, banen zoeken, solliciteren!

Lees meer