Leiden University Career Zone

arbeidsmarkt_hoofdbanner.png
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Verken de arbeidsmarkt

Welk aanbod is er op de arbeidsmarkt?

In de meest letterlijke zin van het woord is de arbeidsmarkt een plaats waar 'vragers' naar en 'aanbieders' van arbeid elkaar ontmoeten. De arbeidsmarkt is constant in beweging en een groot speelveld om je op te begeven. Daarom is het goed om bij het verkennen van de arbeidsmarkt te oriënteren op wat er is én jouw wensen te definiëren: 

  • In welke branche wil je werken?
  • Welke werkvelden spreken jou aan?
  • Welke functies passen goed bij jou?
  • Waar liggen jouw interesses?
  • Welke kwaliteiten en ervaringen kun je inzetten voor jouw eerste baan?

In dit onderdeel vind je meer informatie over de arbeidsmarkt, specifieke onderdelen daarvan en een aanpak voor de zoektocht naar een passende baan.

Over de arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. In tijden van Corona valt dit alleen maar meer op, maar ook voor de pandemie was dit al zo. Flexibilisering zorgt voor kortere dienstverbanden en technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat we de banen van morgen deels nog niet kennen. Wat we weten is dat bepaalde competenties steeds belangrijker worden. De veranderende arbeidsmarkt vraagt aanpassingsvermogen en het snel eigen maken van informatie. Ook worden sociale vaardigheden steeds belangrijker.

Arbeidsmarktontwikkelingen
Op diverse websites en in diverse rapporten worden de arbeidsmarktontwikkelingen beschreven:

Kijk bij jouw opleiding als je nieuwsgierig bent geworden naar specifieke informatie over de arbeidsmarkt en jouw opleiding.

Op zoek naar meer informatie of wil je eens sparren over jouw specifieke mogelijkheden? Maak een afspraak met Career Services.

The labour market

The labour market

5 trends shaping the future of work

5 trends shaping the future of work