Leiden University Career Zone
Opleiding: International Relations
Alumni 2
Masterstudent International Relations Bert Venema wist zeker dat zijn stage in Latijns-Amerika moest plaatsvinden. Via de site van Buitenlandse Zaken solliciteerde hij op alle vacatures van Nederlandse ambassades in Latijns-Amerika die hij kon vinden. Het werd Peru.
Stage: Economische diplomatie bij de Nederlandse ambassade in Peru
Duur: 6 maanden
Studies: BA International Studies & MA International Relations
Waarom wilde je zo graag bij een ambassade stagelopen?
“Ik wilde weten hoe het was om op een ambassade te werken omdat ik niet echt een goed beeld had van wat ze daar deden. Ik had ook nog geen praktijkervaring en wilde die graag opdoen. Verder wilde ik kijken of ik met mijn achtergrond bij een ambassade terecht kon.”
Was het moeilijk om aangenomen te worden?
“Ik vond op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een vacaturepagina, vervolgens heb ik op alle vacatures in Latijns-Amerika gesolliciteerd. Door de ambassade van Peru werd ik uitgenodigd voor een telefoongesprek en daar ben ik het uiteindelijk geworden. Het was niet heel moeilijk, maar dat ik goed voorbereid het gesprek in ging en Spaans kon spreken heeft zeker meegespeeld.”
Wat waren je werkzaamheden?
“Heel afwisselend. Ik was verantwoordelijk voor de Facebookpagina en de nieuwsbrief, maar heb ook geholpen bij de organisatie van een fietstocht voor 4000 man in Lima, en bij de organisatie van Koningsdag op de ambassade. Ook hielp ik bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven die afspraken wilden maken met bedrijven in Peru. Als mijn collega’s niet mee konden, mocht ik met zo’n bedrijf mee om voor ze te vertalen. Dat was heel interessant: je komt op plekken waar je normaal gesproken als stagiair niet zomaar komt. Zo voel je je echt handelsmedewerker van een ambassade.”
Had je een stageopdracht?
“Jazeker. Vanuit mijn studie kreeg ik een stagedocent toegewezen en moest ik een onderzoeksrapport schrijven over handel en investeringen tussen Peru en Nederland.”
Welke vaardigheden uit je opleidingen kon je gebruiken tijdens je stage?
“Het schrijven. En het was nuttig dat ik al kennis had van de economische en politieke situatie in Peru. Door mijn tijd op de ambassade is mijn kennis echt verdiept. De verhoudingen tussen landen zijn duidelijker geworden en je krijgt heel veel politieke en economische ontwikkelingen mee.”
Hoe was het om in het buitenland stage te lopen?
“Ik vond het geweldig. Ik heb me gespecialiseerd in Latijns-Amerika tijdens mijn bachelor International Studies, dus in Lima kunnen wonen was fantastisch, er is altijd wat te doen. Het is er ook heel internationaal, je hebt altijd mensen van verschillende nationaliteiten om je heen.”
Heb je tips voor andere studenten die ook zo’n stage willen doen?
“Op de ambassade mocht ik helpen met het selecteren van de volgende stagiairs, dus ik heb wel wat brieven langs zien komen. Ik merkte dat het positief werd beoordeeld als studenten inhoudelijke kennis over het werk op de ambassade hadden. Het is ook belangrijk om je bescheiden op te stellen, geen borstklopperij. Je bent nou eenmaal stagiair, dus je komt om te leren. Dat moet blijken uit je brief.”
Weet je al wat je na je studie wil doen?
“Tijdens mijn stage kwam ik erachter dat ik later wel bij een ontwikkelingsbank zou willen werken, dat zijn banken met een sterk ideologisch karakter. Die banken kwamen vaak langs op de ambassade. Hierdoor heb ik besloten om een tweede master te gaan doen gericht op economie.”
Mentornetwerk
Mentornetwerk
Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies.
Lees meer