Leiden University Career Zone

LU Career Zone Ontwikkel je skills

Work & Life Skills

Creativiteit, communicatie, presentatie, planning, organisatie, leiderschap, ondernemerschap, persoonlijke effectiviteit...

Deze en andere vaardigheden worden ook wel 21st-century skills, transferable skills of work & life skills genoemd. Je hebt ze nodig om succesvol deel te kunnen nemen aan de maatschappij, zowel in werk- als in privésituaties. Je leert ze bijvoorbeeld in je studie, in een bijbaan of een vrijwilligersfunctie of door teamsport. Om goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan is het aan te raden om te bepalen in hoeverre je over deze vaardigheden beschikt en welke je nog verder wilt ontwikkelen. 

Om welke vaardigheden gaat het? En wat houden ze precies in?
Hier vind je een selectie van die vaardigheden/competenties nader beschreven. Deze komen uit het Competentie Instrument Nederlandse Universiteiten van de VSNU-NOA. 
In dit instrument worden 32 competenties beschreven, evenals competentiegerichte vragen en ontwikkeltips. Het volledige overzicht vind je hier. Per vaardigheid vind je extra informatie en online cursussen. 

Waarom zijn deze (transferable) skills zo belangrijk? 
Werkgevers vinden deze vaardigheden uitermate belangrijk, minstens zo relevant als baanspecifieke of technische vaardigheden. Hoe meer je beschikt over deze vaardigheden, hoe groter je kansen in het verkrijgen van een baan, in het krijgen van de salarisverhoging, in gepromoveerd worden of niet, etc. Bij sollicitaties is inzicht in jezelf en je competenties nodig om jezelf goed te kunnen presenteren.
Ook in je dagelijks leven maak je gebruik van deze vaardigheden. Reden te meer om ze goed te ontwikkelen.
Kijk ook eens in de e-studiegids naar passende skillsvakken.

Nu direct jouw skills testen? 
Doe de Testyourselfie! 

LU Career Zone Skills

Competentie Instrument Nederlandse Universiteiten van de VSNU-NOA Overzicht
LU Career Zone Skills

Sollicitatie skills Naar sollicitatie skills