Leiden University Career Zone

crisis_and_security_management_msc.jpg

Opleiding: Crisis and Security Management

LU Career Zone Bachelor Opleidingen

Alumni 2

In de zomer van 2013 werkte ik dag en nacht aan mijn masterscriptie. Met mijn toekomstige werkgever had ik de afspraak gemaakt, dat de scriptie ingeleverd was op mijn eerste werkdag. En dat lukte, waardoor ik nog voordat ik officieel afgestudeerd was al aan mijn eerste fulltime baan kon beginnen.

Alumnus: Maarten Koning
Functie: Gemeenteraadslid D66 Utrecht en zelfstandig adviseur
Studies: BSc Bestuurskunde & MSc Crisis and Security Management (2013)

Eerste baan

Een baan als junior adviseur bij een gerenommeerd public affairs (lobby) adviesbureau lag niet direct voor de hand in combinatie met mijn master Crisis and Security Management. Toch wilde Public Matters mij graag in dienst nemen, omdat ik tijdens mijn studie een stage gedaan had bij de Nederlandse ambassade in Washington, en omdat ik landelijk voorzitter geweest was van de jongerenorganisatie van D66, de Jonge Democraten. Het bureau had ik leren kennen tijdens een summerschool waar ik aan deelgenomen had.

Gemeenteraadslid voor D66

Een half jaar later al, in maart 2014, waren de Gemeenteraadsverkiezingen. Als ‘partijtijger’ had ik al enkele keren meegedraaid in campagnes van D66, en ik kende de standpunten van de partij door en door. Met een overweldigend succes werd D66 de grootste partij in Utrecht en werd ook ik verkozen in de Raad. Het is een enorme eer om honderdduizenden Utrechters te mogen vertegenwoordigen, in een functie waarin ik ongelooflijk kan groeien. Het geeft veel energie wanneer je als raadslid het college bijstuurt of wanneer je een meerderheid achter een spraakmakend plan krijgt. Met de portefeuilles wonen, ruimtelijke ordening en Stationsgebied heb ik directe invloed op wat met name veel jonge mensen erg aangaat! Steeds meer mensen willen in de stad wonen, er is ruimte nodig voor betaalbare particuliere huurwoningen en voor goede en duurzame mobiliteit.

Zelfstandig adviseur

In januari ben ik gestopt bij Public Matters en begonnen als zelfstandige. De combinatie van reizen naar Den Haag, bijna fulltime werken en het raadswerk werd veel en ik koos voor meer flexibiliteit. Ik richt me op adviseren over draagvlak en zeggenschap bij ruimtelijke ontwikkelingen. Projectontwikkelaars, provincies, woningcorporaties: allemaal willen ze de omgeving betrekken bij hun projecten – maar in de praktijk kan dat veel interactiever en directer.

Master

Mijn master aan de Campus Den Haag heb ik ervaren als inspirerend en verrijkend, door de energie van de docenten. Bij de universiteit waar ik mijn bachelor deed had ik dat gemist! Op de Campus werkte ik met onderzoekers die hun eigen programma’s leidden, doceerden, scripties begeleidden, MOOC’s opzetten, en ook nog tijd vonden om zich in kranten en op tv te positioneren als experts in hun onderzoeksgebied. Ik ervoer dat een universiteit zoveel meer kan zijn dan een leerfabriek. En dat je je als student vooral ook zo op moet stellen: wees ondernemend en nieuwsgierig!

Gouden tip

Mijn tip: zoek een spraakmakend onderwerp voor je scriptie. Ik deed dat door de crisiscommunicatie over de aardbevingen in Groningen centraal te stellen. Zoek de publiciteit met je onderzoeksresultaat! Spannend en uitdagend, maar als je dit vanaf het begin van je onderzoek in gedachten houdt, dan zal je scriptie maximaal maatschappelijk relevant zijn – en een mooi gespreksonderwerp bij een toekomstige werkgever!

Mentornetwerk

Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies.

Lees meer

Mentornetwerk: gebruikers aan het woord

Mentornetwerk: gebruikers aan het woord

Alumni Crisis and Security Management

Alumni Crisis and Security Management