Leiden University Career Zone

Opleiding: Crisis and Security Management

LU Career Zone Bachelor Opleidingen

Alumni 1

Elise heeft een MSc Crisis and Security Management en werkt nu voor de Tweede Kamerfractie van D66.

Alumna: Elise van Zeeland
Functie: Beleidsmedewerker bij de D66 Tweede Kamerfractie
Studies: BSc Bestuurskunde, MSc Global Health, Law and Governance & MSc Crisis and Security Management (2014)

Droombaan

Ik had mijn eerste baan, als public affairs adviseur, al voordat ik was afgestudeerd. De laatste twee maanden van mijn studie combineerde ik het studeren met werken. Voor mijn eerste baan had ik helder voor ogen dat ik in de public affairs wereld wilde werken. Op een afstand de politiek volgen én belangen behartigen. 
Door diverse vacatures scherp in de gaten te houden zag ik ineens op LinkedIn een vacature voor junior adviseur. Zes maanden heb ik bij mijn eerste baan gewerkt, toen er zich een mogelijkheid voordeed waar ik geen ‘nee’ tegen kon zeggen: beleidsmedewerker bij de D66 Tweede Kamerfractie op de onderwerpen zorg, emancipatie en jeugd. Absoluut een droombaan. In deze functie ondersteun ik Kamerleden in hun dagelijkse werkzaamheden, dus in het voorbereiden van debatten, het stellen van mondelinge of schriftelijke vragen aan de minister of staatssecretaris en bij allerlei andere zaken die de revue passeren.

Dagelijkse praktijk

Het mooiste aan dit werk vind ik de onvoorspelbaarheid, je weet ’s ochtends nooit hoe een dag eruit zal komen te zien. Het is vaak druk, en hectisch, je leert goed en effectief met je tijd omgaan. Maar ook leer je grote stukken informatie snel behapbaar te maken en de kern eruit te distilleren.

Actief

Naast mijn studie heb ik er altijd voor gekozen om mij op diverse manieren te ontwikkelen en ontplooien. Zo heb ik diverse commissies gedaan. Ben ik een jaar lang voorzitter geweest van mijn studievereniging, de B.I.L., en heb ik meerdere stages gelopen, waaronder één bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève. Dat zijn ervaringen die niemand je meer afpakt én je voorbereiden op het werkende leven. Alle organisaties functioneren immers anders, ik zou daarom adviseren tijdens je studie te proeven aan deze verschillen zodat je uiteindelijk een overwogen keuze kan maken voor een passende baan.

Gouden tip

Mijn gouden tip voor huidige studenten zou zijn dat je altijd jezelf moet blijven, ontplooi de waarden die jou interesseren, ontwikkel vaardigheden waar jij warm van wordt. Dat maakt jou uniek ten opzichte van al die andere sollicitanten. En dát zal er uiteindelijk aan bijdragen dat jij terecht komt bij jouw droombaan.

Mentornetwerk

Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies.

Lees meer

Mentornetwerk: gebruikers aan het woord

Mentornetwerk: gebruikers aan het woord

Alumni Crisis and Security Management

Alumni Crisis and Security Management

Alumni crisis and security management

Alumni crisis and security management