Leiden University Career Zone

d1180x250_-_onderwijs.jpg
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Werken in het onderwijs

Ben jij benieuwd wat werken in het onderwijs inhoudt of denk je dit al te weten, maar wil je dit beeld toetsen? Werken in het onderwijs kan natuurlijk voor de klas staan betekenen, maar er zijn ook andere rollen als beleidsmedewerker, adviseur, onderzoeker of gedragswetenschapper. Hieronder meer informatie over verschillende aspecten van het werkveld.

Informatie over de Lerarenopleiding van het ICLON

Overweeg je om docent op een middelbare school te worden? Dan kun je bij het ICLON van de Universiteit Leiden terecht voor meer informatie. Het ICLON verzorgt verschillende opleidingstrajecten om een onderwijsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs te halen. Tevens organiseert het diverse voorlichtingsactiviteiten die je kunnen helpen bij het oriënteren op de lerarenopleiding en het beroep van docent. Welk opleidingstraject past bij mij? Hoe ziet het praktijkdeel van de opleiding er uit? Wat zijn de kosten? Kom ik in aanmerking voor een subsidie? Welke vakken ga ik volgen? Is de studie voltijds? Bij het ICLON vind je antwoord op je vragen. Ook is er specifieke informatie te vinden over trajecten eerstegraads onderwijsbevoegdheid, trajecten beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid en het World Teachers Programme voor internationaal en tweetalig onderwijs.

Voorlichtingsactiviteiten in Leiden

Informatie over de geplande voorlichtingsactiviteiten zoals:

  • Schooloriëntatietraject voor een korte oriëntatie op het beroep van docent.
  • Masterdag Universiteit Leiden.

Informatie van de Rijksoverheid over werken in het onderwijs

Alumni van de Universiteit Leiden in het onderwijs

  • Via Mijn opleiding en de arbeidsmarkt kun je zien of alumni van jouw opleiding in het onderwijs terecht zijn gekomen en wat ze dan zijn gaan doen.
  • Via LinkedIn kan je specifiek bekijken welke alumni van de Universiteit Leiden in het onderwijs werken. Ter inspiratie en om contact mee op te nemen!
  • Via het Mentornetwerk kun je zien of alumni die in het onderwijs werken beschikbaar zijn als sparringpartner.

Event van Career Services over werken in het onderwijs

De eerste editie van dit event in 2018 was voor alle studenten en recent afgestudeerden die een carrière overwegen binnen het onderwijs, zich afvragen of het iets voor hem/haar is, zich willen laten verrassen door de veelzijdigheid van het werkveld. Door middel van een paneldiscussie, presentaties en een concrete informatie- en vacaturemarkt is een levendig beeld geschetst van de beroepsmogelijkheden in het onderwijs.

27867755_1185690491563784_2614709762095656886_n.jpg

Algemene informatie

  • Website: www.wordleraarinhetvo.nl

De website Wordleraarinhetvo.nl is een onafhankelijke website voor iedereen die leraar wil worden in het voortgezet onderwijs. Op basis van je achtergrond, zoals opleiding en eventuele werkervaring, vind je informatie over hoe je leraar kunt worden. Verder geeft deze site je informatie over het voortgezet onderwijs, zoals over de schooltypen en methodes, maar ook over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Laat je verder inspireren door de praktijkverhalen en de informatie over je mogelijk toekomstige werkomgeving.

  • Vacatures: er zijn diverse vacaturewebsites voor werken in het onderwijs waaronder Meesterbaan.nl.

In deze film vertellen vijf leraren wat hen beweegt om leraar te zijn en te blijven. Duur: 16.35 min.

Mocht je na het lezen van de informatie van het ICLON en het worden van docent nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met de studieadviseur van de Lerarenopleiding: Toke Egberts. Een gesprek over werken in het onderwijs an sich in andere rollen, kun je natuurlijk ook bij Career Services voeren.

Impressie van het beroep van docent
Impressie van het beroep van docent

Mentornetwerk

Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies.

Lees meer
Workshops en events

Volg sollicitatieworkshops bij de Career Service!

Naar Workshops & events