Leiden University Career Zone

werken_in_het_onderwijs.png
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Werken in het onderwijs

Ben jij benieuwd wat werken in het onderwijs inhoudt? Dit kan betekenen dat je voor de klas staat, maar in het onderwijs kun je ook werken als bijvoorbeeld beleidsmedewerker bij de overheid, adviseur in het hbo of onderwijsonderzoeker aan de universiteit. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden over werken in het voorgezet onderwijs.

Informatie over de Lerarenopleiding van het ICLON

Overweeg je om docent op een middelbare school te worden? Dan kun je bij het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing (ICLON) van de Universiteit Leiden een passende onderwijsbevoegdheid halen.

Het ICLON verzorgt verschillende opleidingstrajecten zoals:

  • Lerarenopleiding voor een eerstegraads bevoegdheid om les te kunnen geven aan de onder- en bovenbouw in jouw (school)vak van het voortgezet onderwijs (vwo, havo en vmbo-t) en mbo.
    De lerarenopleiding kun je volgen in de vorm van een eenjarige master na een bachelor en master. Voor sommige schoolvakken is het ook mogelijk om direct na je bachelor een tweejarige master voor een eerstegraads bevoegdheid te volgen.
  • Educatieve minor tijdens je bacheloropleiding voor een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Je kunt jouw (school)vak geven in de onderbouw havo, vwo en vmbo-t
  • Educatieve module na je bacheloropleiding voor een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Je kunt jouw (school)vak geven in de onderbouw havo, vwo en vmbo-t
  • Het World Teachers Programme voor internationaal en tweetalig onderwijs. Dit is een plusprogramma van de eerstegraads lerarenopleiding.

Websitewww.iclon.nl/lerarenopleiding 

Voorlichtingsactiviteiten van het ICLON
Het ICLON organiseert diverse voorlichtingsactiviteiten die je kunnen helpen bij het oriënteren op de lerarenopleiding en het beroep van docent. Welk opleidingstraject past bij mij? Hoe ziet het praktijkdeel van de opleiding er uit? Wat zijn de kosten? Kom ik in aanmerking voor een subsidie? Welke vakken ga ik volgen? Is de studie voltijds? Bij het ICLON vind je antwoord op je vragen.

Voorlichtingsactiviteiten van Career Services
De Career Services van de Universiteit Leiden adviseren studenten en recent afgestudeerden bij de overstap van studie naar eerste baan en bieden begeleiding bij studiekeuze- en loopbaanvragen in de bachelor en master.

Het event ‘Werken in het onderwijs’ is er voor alle studenten en recent afgestudeerden die een carrière overwegen binnen het onderwijs, zich afvragen of het iets voor hem/haar is of zich willen laten verrassen door de veelzijdigheid van het werkveld.

Website: Workshops & events 

Alumni van de Universiteit Leiden in het onderwijs

  • Via Mijn opleiding en de arbeidsmarkt kun je zien of alumni van jouw opleiding in het onderwijs terecht zijn gekomen en wat ze dan zijn gaan doen.
  • Via LinkedIn kan je specifiek bekijken welke alumni van de Universiteit Leiden in het onderwijs werken. Ter inspiratie en om contact mee op te nemen!
  • Via het Mentornetwerk kun je zien of alumni die in het onderwijs werken beschikbaar zijn als sparringpartner.
27867755_1185690491563784_2614709762095656886_n.jpg


ALGEMENE INFORMATIE

Loopbaan als leraar iets voor jou?
Doe de zelftest leraarschap op de website ‘Helden voor de klas’ en ontdek of jouw vaardigheden en interesses aansluiten bij werken in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Tip: klik na het doen van de test op ‘Toon uitgebreide resultaten’.

Website: https://www.heldenvoordeklas.nu/

Leraar in het vo
De website Wordleraarinhetvo.nl is een onafhankelijke website voor iedereen die leraar wil worden in het voortgezet onderwijs. Op basis van je achtergrond, zoals opleiding en eventuele werkervaring, vind je informatie over hoe je leraar kunt worden. Verder geeft deze site je informatie over het voortgezet onderwijs, zoals over de schooltypen en methodes, maar ook over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Laat je verder inspireren door de praktijkverhalen en de informatie over je mogelijk toekomstige werkomgeving.

Website: www.wordleraarinhetvo.nl

Trainees in onderwijs
Met het traineeship 'Trainees in onderwijs' haal je binnen twee jaar een eerstegraads onderwijsbevoegdheid, doe je waardevolle werkervaring op in de klas als docent én zet je zelf projecten op die voor de school waar je werkt nuttig kunnen zijn. Je ontvangt direct een marktconform salaris en je krijgt voldoende tijd en ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling onder begeleiding van een coach en opleiders. Zie de website van Trainees in onderwijs voor meer informatie over de inhoud van het programma, de toelatingseisen, het deelnemersprofiel, oriëntatieactiviteiten en de aanmeldprocedure. 

Website: www.traineesinonderwijs.nl

Vacatures
Er zijn diverse vacaturewebsites voor werken in het onderwijs waaronder Meesterbaan.nl.

Film
In de film Impressie van het beroep van docent vertellen vijf leraren wat hen beweegt om leraar te zijn en te blijven. Duur: 16.35 min.

Informatie van de Rijksoverheid 
Op onderstaande websites vind informatie over werken in het onderwijs van de Rijksoverheid.

HEB JE NOG MEER VRAGEN?
Voor een gesprek over werken in het onderwijs in de breedste zin van het woord kun je terecht bij de Career Services. Als je meer wil weten over het worden van docent in het voortgezet onderwijs, neem dan gerust contact op met de studieadviseur van de Lerarenopleiding: Toke Egberts.

Impressie van het beroep van docent

Mentornetwerk

Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies.

Lees meer
Workshops en events

Volg sollicitatieworkshops bij de Career Service!

Naar Workshops & events