Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiden University Career Zone

Werken in het onderwijs
LU Career Zone Arbeidsmarkt

Werken in het onderwijs

Ben jij benieuwd wat werken in het onderwijs inhoudt? Dit kan betekenen dat je voor de klas staat, maar in het onderwijs kun je ook werken als bijvoorbeeld beleidsmedewerker bij de overheid, adviseur in het hbo of onderwijsonderzoeker aan de universiteit. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden over werken in het voortgezet onderwijs.

Informatie over de Lerarenopleiding van het ICLON

Overweeg je om docent op een middelbare school te worden? Dan kun je bij het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing (ICLON) van de Universiteit Leiden een passende onderwijsbevoegdheid halen.

Het ICLON verzorgt verschillende opleidingstrajecten, zoals:

  • Lerarenopleiding (master Leraar VHO) voor een eerstegraads bevoegdheid om les te kunnen geven aan de onder- en bovenbouw in jouw (school)vak van het voortgezet onderwijs (vwo, havo en
    vmbo) en mbo.
    De lerarenopleiding kun je volgen in de vorm van een eenjarige master na een bachelor en master. Voor sommige schoolvakken is het ook mogelijk om direct na je bachelor een tweejarige master voor een eerstegraads bevoegdheid te volgen.
  • Educatieve minor tijdens je bacheloropleiding voor een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Je kunt jouw (school)vak geven in de onderbouw havo, vwo en vmbo.
  • Educatieve module na je bacheloropleiding voor een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Je kunt jouw (school)vak geven in de onderbouw havo, vwo en vmbo.
  • Het World Teachers Programme (WTP) is een tweetalig programma binnen de Master Leraar VHO waarbij tweetalig en internationaal onderwijs centraal staat.
  • Met het traineeship 'Trainees in onderwijs' haal je binnen twee jaar een eerstegraads onderwijsbevoegdheid, doe je waardevolle werkervaring op in de klas als docent én zet je zelf projecten op die voor de school waar je werkt nuttig kunnen zijn. 

Website: www.iclon.nl/lerarenopleiding 

Voorlichtingsactiviteiten van het ICLON
Het ICLON organiseert diverse voorlichtingsactiviteiten die je kunnen helpen bij het oriënteren op de lerarenopleiding en het beroep van docent. Tijdens je oriëntatie kunnen eventueel vragen ontstaan, zoals: Welk opleidingstraject past bij mij? Hoe ziet het praktijkdeel van de opleiding eruit? Wat zijn de kosten? Kom ik in aanmerking voor een subsidie? Welke vakken ga ik volgen? Is de studie voltijds? Bij het ICLON vind je antwoord op je vragen op de volgende manieren:

  • Voorlichtingsbijeenkomsten van het ICLON
  • Schooloriëntatietraject voor een korte oriëntatie op het beroep van docent
  • Bachelorvakken voor een oriëntatie op het beroep van docent

Het ICLON staat ook op de Bachelor opendagen, de Masterdag, de Minorenmarkt en de Bètabanenmarkt van de Universiteit Leiden.

Informatie over deze en andere voorlichtingsactiviteiten is te vinden op de ICLON-website

Voorlichtingsactiviteiten van Career Services

De Career Services van de Universiteit Leiden adviseren studenten en recent afgestudeerden bij de overstap van studie naar eerste baan en bieden begeleiding bij studiekeuze- en loopbaanvragen in de bachelor en master.

De Science Career Service (FWN) organiseert jaarlijks een 'Career college Working in Education'. Tijdens het Humanities Career Event (FGW) wordt de webinar 'Humanities in het Onderwijs' georganiseerd.

Website: Workshops & events 

Alumni van de Universiteit Leiden in het onderwijs

  • Via Mijn opleiding en de arbeidsmarkt kun je zien of alumni van jouw opleiding in het onderwijs terecht zijn gekomen en wat ze dan zijn gaan doen.
  • Via LinkedIn kan je specifiek bekijken welke alumni van de Universiteit Leiden in het onderwijs werken. Ter inspiratie en om contact mee op te nemen!
  • Via het Mentornetwerk kun je zien of alumni die in het onderwijs werken beschikbaar zijn als sparringpartner.
27867755_1185690491563784_2614709762095656886_n.jpg


ALGEMENE INFORMATIE

Loopbaan als leraar iets voor jou?
Doe de zelftest leraarschap op de website ‘Helden voor de klas’ en ontdek of jouw vaardigheden en interesses aansluiten bij werken in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Tip: klik na het doen van de test op ‘Toon uitgebreide resultaten’.

Zie ook de webpagina 'Leraar worden iets voor jou?' van het ICLON.

Televisie
Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? In het programma '100 dagen voor de klas!' gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul aan de slag als buitengewoon stagiair en nemen ze je mee met hun ervaringen als  beginnend docent.

Vacatures
Er zijn diverse vacaturewebsites voor werken in het onderwijs waaronder Meesterbaan.nl.

HEB JE NOG MEER VRAGEN?
Voor een gesprek over werken in het onderwijs in de breedste zin van het woord kun je terecht bij de Career Services. Als je meer wil weten over het worden van docent in het voortgezet onderwijs, neem dan gerust contact op met de studievoorlichter van de Lerarenopleiding: Hilke Hoogenboom.

Impressie van het beroep van docent
Impressie van het beroep van docent

Mentornetwerk

Via het Universiteit Leiden Mentornetwerk kunnen studenten en jonge alumni in contact komen met ervaren alumni en hen eenvoudig benaderen voor advies.

Lees meer

Meer workshops en events

Meer Workshops en events!

Naar Workshops & events